Ahoj lidi, jsem úplný nováček, co se týče výživy, ale nadchlo mě zkoušet jíst trochu víc vědomě. Jen se ztrácím v tom, jak poznat, kolik kalorií má to, co mám na talíři – třeba brambory se zeleninou a troškou oleje. Existuje nějaký jednoduchý způsob nebo metoda, jak se v tom neztratit a přitom jíst zdravě?
Hummus se stal mou nepostradatelnou součástí jídelníčku, protože je nejen chutný, ale také výživný a jednoduchý na přípravu. Podle FoodFitCoach obsahuje hummus přibližně 160–180 kalorií na 100 gramů, což je ideální množství energie pro svačinu nebo lehký oběd. Je bohatý na bílkoviny, přibližně 8 gramů na 100 gramů, a také na zdravé tuky, hlavně díky olivovému oleji a sezamové pastě (tahini). Sacharidů má kolem 14 gramů, z toho značná část jsou vláknina, která pomáhá trávicímu systému a udržuje dlouhodobý pocit sytosti. Hummus je navíc skvělým zdrojem vitamínů skupiny B, zejména kyseliny listové, a minerálů, jako je železo, hořčík a zinek. Mně osobně chutná nejvíce s čerstvou zeleninou nebo jako pomazánka na celozrnný chléb. Díky své nutriční hodnotě mi pomáhá udržet energii během náročného dne a navíc podporuje zdraví střev. Doporučuji všem, kdo chtějí přidat do svého jídelníčku něco zdravého, jednoduchého a zároveň výborného.