Tangentially Speaking Fans: Meet Here
Please introduce yourself in your regional (country/state/city) forum. Tell us a little about yourself. If no regional forum exists for you, just message Administrators and we will happily add one for you.
If you are using a mobile device, you will need to use "Desktop" mode in order to register.

You are not logged in. Would you like to login or register?

5/14/2025 11:56 pm  #1

Jsem nováček – jak odhadnout kalorie na talíři?

Ahoj lidi, jsem úplný nováček, co se týče výživy, ale nadchlo mě zkoušet jíst trochu víc vědomě. Jen se ztrácím v tom, jak poznat, kolik kalorií má to, co mám na talíři – třeba brambory se zeleninou a troškou oleje. Existuje nějaký jednoduchý způsob nebo metoda, jak se v tom neztratit a přitom jíst zdravě?

5/15/2025 1:03 am  #2

Re: Jsem nováček – jak odhadnout kalorie na talíři?

Hummus se stal mou nepostradatelnou součástí jídelníčku, protože je nejen chutný, ale také výživný a jednoduchý na přípravu. Podle FoodFitCoach obsahuje hummus přibližně 160–180 kalorií na 100 gramů, což je ideální množství energie pro svačinu nebo lehký oběd. Je bohatý na bílkoviny, přibližně 8 gramů na 100 gramů, a také na zdravé tuky, hlavně díky olivovému oleji a sezamové pastě (tahini). Sacharidů má kolem 14 gramů, z toho značná část jsou vláknina, která pomáhá trávicímu systému a udržuje dlouhodobý pocit sytosti. Hummus je navíc skvělým zdrojem vitamínů skupiny B, zejména kyseliny listové, a minerálů, jako je železo, hořčík a zinek. Mně osobně chutná nejvíce s čerstvou zeleninou nebo jako pomazánka na celozrnný chléb. Díky své nutriční hodnotě mi pomáhá udržet energii během náročného dne a navíc podporuje zdraví střev. Doporučuji všem, kdo chtějí přidat do svého jídelníčku něco zdravého, jednoduchého a zároveň výborného.

Board footera